bavette bereiden bbq

Bavette bereiden BBQ; zo doe je dat!

Bavette bereiden op de BBQ: dat is pas écht culinair genieten! In dit artikel delen we een ontzettend lekker recept om dit smaakvolle vlees perfect te bereiden op de BBQ. Bavette staat ook wel bekend als vinkelap of flank steak. Dit vlees onderscheidt zich door de grovere structuur, waardoor de bavette een unieke smaak en textuur heeft. Deze is niet te vergelijken met andere steaks zoals ossenhaar, kogelbiefstuk of een ribeye. Wij leggen twee methodes uit om jouw bavette perfect te bereiden.

Bavette bereiden BBQ: twee methodes uitgelegd

Om het perfecte resultaat te behalen met bavette is het belangrijk om de juiste bereidingsmethode te kiezen. De keuze tussen alleen grillen of de reverse sear techniek hangt niet af van het type BBQ dat je gebruikt, maar van het stuk vlees dat je hebt. Laten we eens kijken naar de twee methodes en wanneer je welke moet toepassen.

Alleen Grillen

Heb je een dunne bavette? Dan volstaat alleen grillen. Verhit de BBQ tot zo’n 200 graden, leg de bavette direct op het rooster, en grill deze ongeveer 3 minuten per kant met de deksel op de BBQ. Meet de kerntemperatuur en geniet van een perfect medium rare resultaat na 10 minuten rusten.

Reverse sear bavette

Is je bavette wat dikker? Kies dan voor de reverse sear techniek. Verhit de BBQ tussen de 100 en 130 graden, gaar de bavette indirect tot een kerntemperatuur van 48 graden, en gril vervolgens 1,5 minuut per kant op hoog vuur tot een kerntemperatuur van 52 graden. Laat het vlees 3 tot 5 minuten rusten en snijd het aan. Een waar meesterwerk van smaak en textuur.

Bavette BBQ recept

Hieronder vind je het beste recept (wat ons betreft) als het gaat om de bavette bereiden op de barbecue.

Ingrediënten:

  • 800 gram Bavette
  • Grof Zeezout
  • Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Kernthermometer

Bereidingswijze:

  1. Haal de bavette minimaal een uur voor bereiding uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen. Verwijder eventueel de vacuümverpakking.
  2. Kies je methode: alleen grillen of reverse sear. Verhit de BBQ dienovereenkomstig.
  3. Voor alleen grillen: grill de dunne bavette 3 minuten per kant op directe hitte bij 200 graden. Meet de kerntemperatuur en laat het vlees 10 minuten rusten.
  4. Voor reverse sear: gaar de dikke bavette indirect tot 48 graden kerntemperatuur, gril daarna 1,5 minuut per kant op 230 graden tot 52 graden kerntemperatuur. Laat het vlees 3 tot 5 minuten rusten.
  5. Snijd het vlees ‘op de draad’ voor optimale malsheid, en geniet van deze culinaire ervaring.

Voedingswaarden (benadering):

  • Calorieën: 274kcal
  • Eiwit: 43g
  • Vet: 10g
  • Verzadigd vet: 4g
  • Cholesterol: 120mg
  • Natrium: 106mg
  • Kalium: 682mg
  • Calcium: 42mg
  • IJzer: 3mg

Bavette bereiden op de BBQ

Ga jij met dit heerlijke recept aan de slag? Laat ons dan weten wat je er vond en hoe jouw bavette heeft gesmaakt. Heb jij nog andere tips of geheimen om de bavette nog lekkerder te bereiden? Laat het ons weten onder in de reacties!

Ook interessant om te lezen: Lekkerste stukken vlees op de BBQ of check ons blog over beste houtskool BBQ!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *