Recept: brood bakken in een broodmachine

door

in

Dit recept brood bakken in de broodbakmachine is ontworpen om je keuken te vullen met de heerlijke geur van versgebakken brood, terwijl je geniet van de voldoening van het creëren van iets ambachtelijks.

Met eenvoudige ingrediënten zoals tarwemeel, gist en een vleugje zout, kun je een smaakvol basisbrood maken dat perfect is voor dagelijks gebruik. Voel je vrij om te experimenteren met toevoegingen zoals olijfolie, boter of noten om je eigen unieke draai aan dit recept te geven. Volg deze eenvoudige stappen en geniet binnenkort van de heerlijke aroma’s en smaken van zelfgebakken brood rechtstreeks uit je eigen keuken.

Ingrediënten:

 • 500 gram tarwemeel
 • 300 ml water
 • 10 gram gist
 • 10 gram zout
 • 1 eetlepel suiker (optioneel, voor een lichtzoet accent)
 • 2 eetlepels olijfolie of gesmolten boter (optioneel, voor extra smaak en zachtheid)

Instructies brood bakken:

 1. Voorbereiding: Zet alle ingrediënten klaar en zorg ervoor dat de broodbakmachine schoon en operationeel is.
 2. Toevoegen van ingrediënten: Voeg de ingrediënten in de volgende volgorde toe aan de broodbakmachine:
  • Water
  • Meel
  • Gist (niet direct in contact met het zout)
  • Zout
  • Suiker (optioneel)
  • Olijfolie of gesmolten boter (optioneel)
 3. Instellingen kiezen: Selecteer de gewenste bakcyclus op de broodbakmachine. Voor een basisbrood is de “Basic” of “Normaal” cyclus geschikt. Kies ook de gewenste korstkleur en het broodformaat.
 4. Start de machine: Druk op de startknop om het bakproces te beginnen. De machine zal nu beginnen met kneden, rijzen en bakken volgens de ingestelde parameters.
 5. Controleer het deeg: Na het kneden, open voorzichtig de deksel en controleer het deeg. Het moet een elastische consistentie hebben. Pas de consistentie aan indien nodig door een beetje meel of water toe te voegen.
 6. Toevoegen van pptionele ingrediënten: Als je extra ingrediënten zoals noten, zaden of gedroogd fruit wilt toevoegen, voeg deze dan toe op het moment dat de machine aangeeft dat dit kan, meestal tijdens de tweede kneedfase.
 7. Wacht op het signaal: Wacht op het signaal dat aangeeft dat het bakproces is voltooid. Dit kan variëren afhankelijk van de machine, maar het is vaak een hoorbaar geluid.
 8. Verwijder het brood: Haal voorzichtig het brood uit de machine met behulp van ovenwanten. Plaats het op een rooster om af te koelen.
 9. Laat afkoelen en snijd: Laat het brood volledig afkoelen voordat je het snijdt. Snijd het in plakken en geniet van versgebakken brood!

Recept brood bakken, is het gelukt?

Dit basisrecept is een uitstekende start voor het bakken van brood met je broodbakmachine. Voel je vrij om te experimenteren met extra ingrediënten en instellingen om je eigen unieke broodcreaties te maken. Smakelijk eten! Ook zijn we benieuwd of jouw brood is gelukt aan de hand van dit recept. Laat het ons weten in de reacties!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *